Er zijn verschillende darmaandoeningen waar we als mens last van kunnen hebben zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS), dikke darm poliepen en verstopping. In dit artikel zullen we het prikkelbare darm syndroom (PDS) bespreken. PDS is een aandoening van het spijsverteringskanaal waarbij de darmen niet goed werken. De darmen van een persoon die last heeft van deze aandoening heeft ook veel gevoeligere darmen dan mensen zonder deze ziekte. De aandoening komt relatief veel voor, minimaal acht procent van de bevolking in Nederland heeft er last van. Wereldwijd onderzoek heeft uitgewezen dat liefst 20 procent van de bevolking het prikkelbare darm syndroom zou kunnen hebben. En van die twintig procent bestaat zeventig procent uit vrouwen.
Wat zij de symptomen van PDS?
De klachten bij mensen die last hebben van het prikkelbare darm syndroom lopen uiteen. Ook zij er perioden zonder klachten en perioden waarbij iemand die deze ziekte heeft juist heel veel last en ongemak ervaart. Maar de meest voorkomende klacht bij PDS is toch wel zeurende, stekende pijn in de buik, die behoorlijk hevig kan zijn. Mensen die lijden aan het prikkelbare darm syndroom hebben ook vaak een afwijkend ontlastingspatroon, soms hebben ze verstopping en soms juist last van diarree. De ziekte gaat ook regelmatig gepaard met maagdarmklachten zoals gasvorming, winderigheid of een opgeblazen gevoel.
Oorzaak van het prikkelbare darm syndroom
Een verkeerd functioneren van het maagdarmkanaal en een verstoorde wisselwerking tussen de hersenen en darmen veroorzaken de klachten. De klachten bij mensen die deze aandoening hebben zijn chronisch en het is niet exact bekend waardoor de stoornis ontstaat. Factoren die mee zouden kunnen spelen bij het ontstaan van PDS zijn onder andere, stoornissen in het maagdarmkanaal, verkeerde voeding of voedselallergieën, maar ook verstoring in de hormoonhuishouding, stress en erfelijkheid. Aanpassing van de voeding kan de klachten verminderen en is sommige gevallen worden er door de arts ook medicijnen voorgeschreven.
(28)