Wat doen logopedisten?

Logopedisten

Logopedisten houden zich bezig het stoornissen op het gebied van communicatie. Doordat de ontwikkeling van spraak en taal niet bij iedere kind snel verloopt is er hulp, een logopedist.

De behandeling, logopedie richt zich op het verbeteren van de communicatie van de patiënt.

 

 
Het is voor kinderen heel belangrijk dat ze als ze jong zijn geholpen worden met enige stoornissen die ze hebben, want hoe vroeger je hier mee begint hoe sneller het verholpen dan worden. Deze stoornissen kunnen gevolgen hebben voor hun toekomstige prestaties op school en werk. Het werk van logopedisten mag dus niet onderschat worden, want ze helpen heel veel mensen.

De 4 behandelgebieden van een logopedist

De logopedist kan taal, spraak, stem, gehoor en slikken behandelen. Bij de stem is het vaak een stemklacht, hyperventilatie of Astma/ COPD. Bij spraak is dat articulatieproblemen, stotteren of een vertraagde spraakontwikkeling. Bij taal kan het een vorm van dyslexie zijn, een afwijking door een hersenbloeding, beperking of dementie. Bij het gehoor kan dat een gehoorafwijking zijn. Dit kan een aangeboren afwijking zijn of na een ongeluk.

En als laatste behandeling slikken. Dit kan als een slikstoornis voor komen maar ook tijdens een eet- en drinkstoornis. Vaak zijn logopedisten gespecialiseerd in één deelgebied. Er zijn maar een paar logopedisten die alle deelgebieden behandelen.

Op zoek naar een logopedist? Logopedie praktijk Almelo heeft specialisten in dienst die zeer behulpzaam kunnen zijn. Er zijn in Nederland veel logopedistpraktijken. Ook werken veel logopedisten samen met huisartsen, (kinder)fysiotherapeuten, scholen en specialisten.

Welke behandelingen doen logopedisten

De behandeling van de patiënt ligt aan de klachten die de patiënt vertoond. Op bases van deze klachten kan de logopedist vaststellen welke behandeling de patiënt moet ondergaan. De behandeling wordt vaak wekelijks herhaald en duurt een half uur of een uur. Naast het behandelen van de patiënt geeft de logopedist adviezen en voorlichting aan de ouders, verzorgers, gezinsleden of begeleiders van de patiënt. Vaak krijgt de patiënt oefeningen voor thuis, dan is het erg makkelijk dat de begeleiders, ouders ook weten hoe ze met de oefeningen om moeten gaan.

Vaak zit logopedie in de basisverzekering en wordt het vrijwel vergoed. Doordat de klachten bij jong en oud voor komt, is de behandeling niet leeftijdsgeboden. Het effect is altijd positief. Vaak verloopt de behandeling bij kinderen sneller dan bij volwassenen.

(101)

QNE

Terug naar boven