Dus jij wilt schrijver worden of lijkt het je gewoon heel leuk om een eigen boek uit te geven? Maar hoe doe je dat eigenlijk en hoe gaat het in zijn werk? Zo een 25 jaar geleden bestond er geen opleiding om schrijver te worden. Tegenwoordig zijn er heel veel cursussen die je helpen om een gediplomeerd schrijver te worden. Zo kun je een breed scala aan cursussen volgen bij de LOI, NTI en NHA zoals:
- Cursus schrijven voor het web
- Opleiding Journalistiek (journalist worden)
- Cursus Copywriter (tekstschrijver)
- Cursus schrijven (korte verhalen schrijven)
- Cursus Scenario Schrijver (filmscripts schrijven)
- Cursus gedichten schrijven
- Kinderverhalen schrijven
Schrijvers die net beginnen kunnen doorgaans niet goed met kritiek omgaan en zijn eigenwijs. Echter zullen ze vanzelf merken dat hoe meer (opbouwende) kritiek je krijgt, hoe beter je eindproduct uiteindelijk wordt. Dit kan commentaar zijn van andere schrijvers of docenten maar ook van vrienden of kennissen die je boek lezen voordat je het publiceert. Schrijven en een eigen schrijfstijl ontwikkelen vergt veel geduld van de schrijver. Niet iedereen zal fan zijn van jouw schrijfstijl en dat is ook niet erg, zolang je maar iets doet met de feedback die je van je omgeving krijgt.
Eindelijk is het dan zo ver je gaat je eigen boek uitgeven! Doe je dit bij een uitgeverij of kies je er toch voor om zelf je boek te publiceren? Dit is iets waar veel beginnende schrijvers mee zitten en daarom ga ik nu een aantal voor en nadelen benoemen.
Boek uitgeven via een uitgever
- – Veel status
- – Veel werk uit handen genomen
- – Kost geen tot weinig geld
- – Je raakt de regie kwijt
- – De inkomsten zijn niet erg hoog
- – Moeilijk om een uitgever te vinden
Zelf een boek uitgeven
- – Je houdt de touwtjes in eigen handen
- – Je bepaalt zelf het kaft en de vormgeving
- – Wil je het verkopen? Via een boekhandel of doe je het zelf?
- – Meer kosten voor het drukken, distribueren en promotie
- – Alle opbrengsten gaan zo goed als naar jezelf
(41)