Materiaal van je presentatie
Het materiaal van je presentatie moet logisch zijn en opbouwend. Je vertelt in principe gewoonweg een verhaal. Het content dat je wilt overbrengen doormiddel van communiceren en eventuele visuele advertenties of presentaties zijn andere eigenschappen net zo belangrijk.
Waarbij helpt een communicatietraining?
Neem hier bijvoorbeeld mee hoe je bijvoorbeeld iets zegt en op welke manier. Gebruik geen straattaal en let op de hoge en lage klanken die je gebruikt. Hierdoor worden sommige woorden goed weergegeven en vallen andere belangrijke woorden weer weg. Een communicatietraining kan hierbij helpen om je te leren op welk volume je het beste kunt spreken. Lichaamstaal is net zo belangrijk.
Een coach kan helpen
Sommige mensen kiezen ervoor om een coach in te schakelen die ze kan helpen met de juiste manier van communiceren en communicatietechnieken kan bijbrengen. Er zijn talloze coaches te vinden die kunnen ondersteunen met communicatietraining. Er zijn kandidaten die het coachen zo leuk vinden dat ze zelf coach willen worden en een coach opleiding gaan volgen bij een opleidingsinstituut zoals bijvoorbeeld De Academie voor Coaching en Counselling. Vervolgens gaan ze dan zelf aan de slag als coach.
Duidelijke lichaamstaal
Je lichaamstaal laat blijken hoe je je voelt en hoe je ergens over denkt ook al zeg je iets anders. Als je hierin gespecialiseerd bent dan zal je snel merken hoe de verstuurder van de communicatie zich voelt. Liegen is misschien niet direct te ontdekken maar of iets klopt of niet weer wel. Als jouw lichaamstaal verkeerd is dan kan het publiek bij een speech dit verkeerd oppakken. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Oefen bijvoorbeeld ook voor een spiegel en kijk of de bewegingen die je maakt voldoende zijn om bepaalde boodschappen over te brengen. Wat doet je lichaam bij bepaalde woorden en doe je dit expres of automatisch.
Een goede voorbereiding van je presentatie
Een goede voorbereiding is vereist. Je moet weten over welke onderwerpen je wilt praten en hoe je, je verhaal goed inkort en interessant houdt. Een lijstje voor jezelf maken als startpunt en eindpunt bepaalt of je alle informatie hiertussen hebt verteld en hebt overgebracht aan het publiek. Ook kun je steekwoorden gebruiken om diverse onderwerpen niet te vergeten. Je kan ze zelfs tijdens je speech afvinken zodat je weet waar je het al over hebt gehad en daardoor niet in herhaling kan vallen. Ook wordt je lijst steeds korter zodat je, jezelf kan voorbereiden op het einde van je speech. Dat zijn communicatie skills.
(52)