Dankzij Internet thuis is er tegenwoordig veel mogelijk en maakt het een hoop dingen veel makkelijker. Hoe fijn is het om op de bank boodschappen te doen, een vakantie te boeken en via social media op de hoogte te blijven van je vriendenkring. Toch kleven er een hoop nadelen aan het gebruik van internet. Het is voor de criminelen ook een stuk makkelijk geworden om gegevens van jou te kunnen vinden of krijgen. Jaarlijks vallen er online vele “slachtoffers”van cybercrime en cyberpesten. Hoewel er nog geen concrete cijfers beschikbaar zijn, omdat het moeilijk in kaart te brengen.
Wachtwoord
Zorg er altijd voor dat je wachtwoorden niet makkelijk te raden zijn. Kortom wachtwoorden als straatnaam, geboortedatum, leeftijd, naam van je kinderen/huisdieren zijn erg makkelijk te raden voor een hacker. Iedereen heeft er wel eens over gehoord of zelf meegemaakt dat je mails binnen krijgt van je bank of hypotheek om even je wachtwoord aan te passen via een speciale link. Sommige gaan zelfs een stap verder om een x bedrag over te maken naar een rekening anders stopt je rekening. De mails die cybercriminelen maken lijken vaak erg veel op de originele mails die de banken zelf ook rond sturen. Wat belangrijk is om te weten is dat een bank nooit wachtwoord vragen van zijn of haar klanten zowel via de mail als telefonisch.
Cyberpesten
Cyberpesten is digitaal pesten in bijvoorbeeld chatrooms, MSN of via Social media. Vaak denk je hier makkelijker over om gewoon die persoon te blokkeren maar zo makkelijk gaat het helaas niet. Om maar als voorbeeld te geven de nieuwe programma van Peter R. De Vries waarin hij internet pesters gaat aanpakken. Laat je kinderen niet zomaar met vreemde praten en persoonlijke informatie geven (zoals adres, achternaam, telefoonnummer of op welke school hij/zij zit)
Online shoppen
Je kunt op een aantal manieren er achter komen of je een webwinkel kan vertrouwen. Via vergelijkingssites, zoals www.vergelijk.nl, www.kieskeurig.nl of www.ervaringenreview.nl kun je de feedback van andere klanten van de webwinkel lezen. Op de website Online ShopScan van Consuwijzer kun je checken of een webwinkel betrouwbaar is. Bij een beveiligde internetverbinding staat er https:// in de adresbalk van je browser in plaats van http://. De letter ‘s’ staat voor ‘secure’ (Engels voor veilig). Bij de meeste browsers zie je ook een slotje in de adresbalk of onderin in het browserscherm.
Ransomware
Verschijnt op je beeldscherm een melding, bijvoorbeeld van naar wat lijkt op een incassobureau of het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat je een openstaande rekening of boete moet betalen? Dan heb je te maken met een Ransomware. Met een software( HitmanPro.Kickstart) kan je deze virus makkelijk verwijderen.
(49)