Wat is glasvezel?

Een glasvezel is een haardun: slechts 125 a 250 micron draadje van glas. Glasvezel bestaat uit twee soorten glas: Een dunne kern en een dikkere mantel die in elkaar gesmolten zijn. Allerlei signalen van televisie, telefoongesprekken of downloads van internet kunnen worden omgezet in een signaal. De signalen van glasvezel is te vergelijken met morsecode. Dat aan- en uitzetten kan bij licht supersnel; in een miljoenste van een seconde en in alle kleuren van de regenboog. Daarom is glasvezel zo snel en heeft het een enorme bandbreedte. De snelheid waarmee er met glasvezel data kan worden verzonden, wordt ‘bit-rate’ genoemd. Met een bitrate van 1 gigabit per seconde (Gbit/s, ruim 15.000 keer sneller dan ISDN) is het mogelijk om bijvoorbeeld in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen. Wetenschappers hebben zelfs een nieuw record gehaald: 153 gigabyte per seconde. “Genoeg om alle afleveringen van Game of Thrones in één seconde te downloaden”, zegt één van de wetenschappers http://www.nu.nl/gadgets/4213057/wetenschappers-versturen-bestand-met-hoogste-snelheid-ooit.html

Internet via glasvezel

De internetsnelheden die nu worden aangeboden door glasvezelaanbieders zijn 50, 100 en 500 Mb/s. De uploadsnelheid is daarmee een stuk hoger dan bij kabel of dsl, daar is het vaak maar een tiende van de downloadsnelheid die glasvezels aanbieden. Bij de glasvezelaanbieders krijg je meestal een modemrouter in bruikleen. Vaak is dit een draadloos modem. Het kan ook zijn dat je zelf een router moet aanschaffen om zelf op de glasvezelmodem aan te sluiten.

Televisie via glasvezel

Als je televisie kijkt via glasvezel heb je grofweg dezelfde mogelijkheden als via de kabel of dsl. Je kunt dan gebruik maken van HD-zenders, je kunt gebruik maken van interactieve tv, tv opnemen en pauzeren, een abonnement nemen op extra zenders en televisie kijken op je smartphone of tablet. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met die bij een kabelprovider.

Bellen via glasvezel

Wie overstapt op glasvezel kan zijn telefoonnummer behouden. Dit moet je aangeven bij de nieuwe aanbieder.

Voordelen glasvezel ten opzichte van koper
Lagere materiaal kosten
Lagere installatie kosten
Veel hogere datatransmissie snelheden
Ongevoelig voor elektromagnetische stoorvelden

In mei 2014 waren ruim 2,1 miljoen huishoudens aangesloten op het glasvezelnetwerk. Slechts 1/3 van deze huishoudens heeft ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten bij een glasvezelaanbieder. Wil je weten waar je het goedkoopste glasvezel abonnement kan afsluiten kijk dan op http://www.internetgoedkoopste.nl/.

(41)

QNE

Terug naar boven