Tegenwoordig heeft zo goed als iedereen wel een smartphone met internetverbinding. We whatsappen wat af en als er ook maar iets interessants te zien is, wordt er direct een foto van gemaakt die vervolgens wordt geupload naar alle denkbare social media. Je kunt facebook tegenwoordig niet meer openen of je wordt overspoeld door selfies en foto’s van welke gelegenheid dan maar ook van al je facebook contacten.
Op zich is het ook wel aardig om je facebook vrienden visueel te kunnen volgen, maar teveel is ook weer niet goed. Er wordt tegenwoordig al een foto gemaakt als iemand gewoon bij de bakker een brood aan het kopen is, maar goed, dat terzijde.
We maken overal foto’s van
Overal worden foto’s van gemaakt, als we aan het winkelen zijn en er is iets interessants te zien, tijdens een muziekconcert, op vakantie, tijdens het wandelen, noem maar op. En tegenwoordig kun je eenvoudig mobiele abonnementen vergelijken en vervolgens een goedkoop abonnement afsluiten.
Veiliger op straat?
Maar in sommige gevallen kan een smartphone ook helpen het oplossen van een misdrijf of overtreding. Denk bijvoorbeeld aan het volgende. Iemand is er getuige van dat de ene auto tegen een andere auto aan is gereden en dat de bestuurder die de schade heeft veroorzaakt doorrijdt na de aanrijding. Hup, er wordt een foto gemaakt van zijn kenteken en de dader is te achterhalen. Maar ook bij een inbraak kan een getuige meteen een foto maken of een filmpje en daarna 112 bellen. Op die manier kan de dader wellicht worden achterhaald en is er bewijs voorhanden. In hoeverre hier in de praktijk onderzoek naar is gegaan weet ik niet, maar ik kan me toch voorstellen dat het aantal misdrijven dat wordt opgelost kan toenemen door dit fenomeen.
Ook is het voor te stellen dat mensen minder snel overgaan tot een overtreding of misdrijf, juist omdat er dus veel meer kans is dan vroeger het geval was, dat iemand het gebeuren fotografeert of filmt met zijn smart Phone. Maar omdat vrijwel iedereen tegenwoordig een smart Phone bij zich heeft, kan de politie of ambulance ook sneller ter plaatse zijn. We kunnen immers direct vanaf de locatie waar een en ander gebeurd is een telefoontje plegen. Ik kan me nog herinneren van vroeger dat als er een ongeluk was gebeurd, dat mensen vroegen of iemand thuis de politie kon bellen.
Diegene moest dan zijn huis in, de telefoon pakken en bellen. Dat gaat dus tegenwoordig allemaal een stuk sneller en eenvoudiger. De andere kant van de medaille is natuurlijk wel dat er nog steeds auto wordt gereden terwijl er op de smart Phone wordt gekeken, wat het risico op ongelukken natuurlijk wel weer groter maakt.
(17)