Als je voor het eerst gaat autorijden kan dit heel erg spannend zijn. Misschien heb je al wat informatie gehad van vrienden, maar het echt zelf gaan doen is toch wel even iets anders. Hoe kan je je het beste voorbereiden op je eerste rijles?
Theorie
Voordat je mag gaan afrijden moet je een theorietoets doen. Deze toets kan je maken voordat je rijles neemt, maar kan je ook na een paar lessen doen. Als je voor de tweede optie gaat heb je waarschijnlijk wel een beter inzicht en idee over de vragen. De theorietoets bestaat uit 2 delen; inzichtvragen (ook wel gevaarherkenning) en kennisvragen. Bij de inzichtvragen wordt een situatie geschetst en moet je aangeven of je in die situatie het beste kunt remmen, gas loslaten of niks doen. De kennisvragen gaan o.a. over de verkeersborden, voorrangsregels en andere algemene kennis over de auto. Mocht je de theorie lastig vinden? Dan kun je bij veel rijscholen inschrijven voor een cursus.
Bij het kiezen van een rijschool zie je soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn vele rijscholen die allemaal beweren dat ze het beste zijn. Een manier om te kijken naar wat de beste rijschool is, is naar het slagingspercentage te kijken. Hoe hoger dit percentage is, hoe beter de rijschool zal zijn.
Een andere manier is natuurlijk door te vragen aan vrienden die al rijles hebben (gehad) wat hun ervaringen met een bepaalde rijschool zijn. En de laatste manier om te kijken is natuurlijk de prijs. Meestal zijn het jongeren die beginnen met rijles en nog niet zo’n groot budget hebben.
Bepaal wat je kwijt kan en ga met dit bedrag in gedachten op zoek naar een rijschool. Om een totaalbeeld te krijgen zijn er ook vergelijkingssites die meerdere punten meenemen. Zo kun je in 1 oogopslag zien welke rijschool volgens de site het beste is in jouw regio. Twijfel je toch nog teveel over een rijschool, dan kan je bij sommige een proefles aanvragen. Bij deze proefles maak je kennis met een instructeur en de auto waarin je gaat lessen.
Simulator
Sinds een tijdje wordt er veel getest met het leren autorijden in een simulator. Bij de TU Delft doen ze een onderzoek of dit een goede manier is om te leren rijden. Door middel van verschillende computerschermen worden realistische situaties nagebootst. De proefpersonen zijn in 2 groepen verdeeld. De ene groep krijgt alleen les via de beeldschermen en de andere groep gaat af en toe ook echt de weg op naast de les in de simulator. Als het onderzoek is afgelopen moet blijken of de lessen op de weg volledig vervangen zouden kunnen worden voor lessen in een simulator.
Uiteindelijk komt het erop neer dat je vertrouwen moet hebben in jezelf, je rijschool en je instructeur. Zij hebben dit al tijden gedaan en weten het best hoe ze jou les moeten geven. Probeer niet te zenuwachtig te zijn, want dan kan je alleen maar eerder fouten maken!
(196)