Oorzaken
Iedereen heeft er wel eens last van, droge ogen, de een wat meer dan de ander. Een van de oorzaken van droge ogen is dat de traanklier in het oog te weinig traanvocht produceert of te weinig olie. De oorzaak daarvan is dat de vetkliertjes in de oogleden dan niet goed genoeg functioneren. Met andere woorden, slecht functionerende vetklieren zijn waarschijnlijk de hoofdoorzaak van het krijgen van droge ogen. Droge ogen zijn vervelend en kunnen het gevoel geven dat er bijvoorbeeld een zandkorreltje in uw oog zit. Het gevolg is dat u in het oog gaat wrijven waardoor het oog weer geïrriteerd kan raken met alle gevolgen van dien. Een en ander kan erger worden als de lucht erg droog is of als er veel wind staat. Kortom, droge ogen kunnen vervelende gevolgen hebben en het is dan ook aan te raden er iets aan te (laten) doen.
Een andere oorzaak van droge ogen is het niet goed sluiten van de oogleden, bijvoorbeeld na een chirurgische ingreep. Wat ook een veel voorkomende oorzaak is van het krijgen van droge ogen is dat het gevoel in het hoornvlies minder is (geworden). Als het gevoel in het hoornvlies minder wordt dan voelt u niet of nauwelijks dat u droge ogen hebt. Daardoor zult u ook minder knipperen met uw oog waardoor u droge ogen krijgt.
Oplossing
Zogenaamde punctum pluggen kunnen worden gebruikt als behandeling tegen droge ogen. Mensen die last hebben van droge ogen moeten regelmatig oogdruppels gebruiken om de ogen vochtig te krijgen en/of te houden. Met behulp van de punctum pluggen blijven tranen langer aanwezig in de ogen zodat je minder last hebt van droge ogen. Er bestaan ook oplosbare pluggen waarbij de arts een staafje in het oog plaatst in de afvoerbuis van de traanweg dat oplosbaar is. Samengevat zorgt een punctum plug ervoor dat de traanafvoer dicht zit waardoor de tranen niet meteen kunnen worden afgevoerd en het oog dus niet droog wordt.
Oogkliniek
Als u last heeft van droge ogen kunt u dat dus laten verhelpen door een oogarts in een oogkliniek. Verstandig is om altijd even een intakegesprek aan te gaan voor dat u de ingreep laat verrichten. Tijdens het gesprek met de oogarts kan hij of zij u precies vertellen hoe de ingreep in zijn werk gaat, wat de risico’s zijn en wat u moet doen na de ingreep. Daarnaast is het altijd raadzaam om even bij uw zorgverzekeraar te informeren welke klinieken een contract hebben met de verzekeraar en in hoeverre de ingreep wordt vergoed. Zo komt u goed beslagen ten ijs en komt u niet voor onnodige verrassingen te staan.
(135)